Džiovinimas užšaldant, dar vadinamas liofilizavimu, yra procesas, kurio metu medžiaga būna užšaldoma labai žemoje temperatūroje, o po to skystis išimamas specialiu būdu. Visas esantis vanduo iš kietos medžiagos yra paverčiamas dujine būsena, tad liofilizavimo įrangos pagalba užšaldyti vaisiai ir uogos nebeturi savyje jokio vandens. Pagrindinis šio proceso privalumas yra tas, kad tokiu būdu išgaruotas vanduo iš karto yra verčiamas į dujas, net neperėjęs pilnos skysčio fazės.

 

Džiovinant užšaldžius, tiksliau, liofilizuojant, labai stipriai padidinamas produkto galiojimo laikas pilnai išlaikant tiek jo formą, tiek skonį. Liofilizavimas yra dažnai naudojamas maisto pramonėje kaip tam tikra konservavimo technika, tinkanti daugeliui skirtingų rūšių maisto. Svarbu pabrėžti tai, kad su liofilizacijos įranga išdžiovintas maistas išlieka itin aukštos kokybės, todėl jis dažniausiai būna šiek tiek brangesnis už įprastu būdu džiovintus produktus.

 

Liofilizacijos įranga tikrai nėra pigi ir jos neverta pirkti tuo atveju, jei dar nesate suplanavę kokius maisto produktus džiovinsite šaldydami. Kadangi tai yra nemaža investicija, geriausia prieš ją atliekant gerai suplanuoti ką galėsite daryti turėdami šią įrangą. Visgi, kai jau planą turite, investuoti tikrai verta, nes liofilizacijos dėka galite ne tik sukurti itin skanių patiekalų, bet ir žymiai ilgesnį laiką išsaugoti produktus nesugedusius.

 

https://www.balticfoodtech.lt/